Ventilatia incaperilor este de obicei impartita in doua categorii: ventilatie naturala (fante de aerisire, ferestre deschise, etc.) si ventilatie mecanica (instalatii de aer conditionat, etc.).
Ventilatia naturala incrucisata: aerul din incapere este improspatat si mai rapid. În circa 2-4 minute, aerul este complet inlocuit. Toate ferestrele si usile sunt deschise larg astfel incat un curent de aer sa traverseze incaperea.
Ventilatia naturala cu debit mare: este o metoda mult mai eficienta de aerisire. Cand fereastra este deschisa larg, iar aerul din incapere este inlocuit in 4-10 minute, prin aceasta metoda, pierderea de energie este minimizata, iar constructia nu se raceste.
Ventilatia naturala cu debit mic: aerul patrunde prin geamul usor deschis. Acest tip de ventilatie permite patrunderea in incapere a unei cantitati mici de aer la un moment dat, debitul de aer este mic, si dureaza mai mult timp pana cand isi face efectul. Din cauza ca fereastra este deschisa mai mult timp, peretii se racesc, iar riscul condensului creste.
O alta solutie de a impiedica sau stopa formarea condensului ar fi utilizarea in componenta geamului izolant a unui tip de geam cu coeficient de transfer termic redus (LOW-E) si a gazelor rarefiate intre foile acestuia (argon pierdere 0,1 pe an).
Trebuie luat in considerare si modul de montare a surselor de climatizare, pentru a nu fi orientate direct spre geamul izolant , a nu folosi substante pe baza de fluor si a nu folosi materiale abrazive pe geamurile cu pelicula.